RSS

Bossche bollen

25 okt

Vandaag heb ik eens een keer Bossche bollen gemaakt en dat was weer even geleden. Voor Bossche bollen moet je soezen maken, als ik terug denk dan is het misschien al wel 15 jaar geleden dat ik soezenbeslag maakte… eeuwen geleden dus. Jij kunt het ook, gewoon doen! hier komt het recept.

Recept voor 6 à 8 stuks.

Ingrediënten:bosschebol

Het soezenbeslag:

  • 75 gram bloem
  • 60 gram roomboter
  • een snufje zout
  • 100 ml water
  • 3 eieren

De vulling:

  • 500 ml slagroom (2 bekertjes)
  • 60 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Decoratie:

  • 50 ml slagroom (5 eetlepels)
  • 200 gram pure chocolade (of melkchocolade als je dat liever hebt)

Bereiding:

De soezen:

  • Verwarm de oven voor (elektrisch 210 graden C./ hete lucht 200 graden C.)
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de boter, het water en het zout in een steelpan en breng het aan de kook.
  • Als het kookt en de boter is gesmolten haal je de pan van het vuur en roer de bloem er goed doorheen.
  • Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren totdat de er een soort deegbal ontstaat die loslaat van de bodem van de pan. (ongeveer 3 à 4 minuten op een laag vuur en goed blijven roeren)
  • Haal de pan weer van het vuur.
  • Roer nu de eieren 1 voor 1 door het beslag, pas als een ei helemaal is opgenomen roer je het volgende ei erdoor.Je kan hier een garde of mixer voor gebruiken.(als je een mixer gebruikt dan moet je deze niet op een te hoge stand zetten, je moet het beslag niet luchtig kloppen)
  • Vul een spuitzak met het beslag, gebruik een niet te klein glad spuitje.
  • Spuit 6 à 8 gelijke hoopjes op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte want de soezen rijzen tijdens het bakken.
  • Bak de soezen in ± 25 minuten gaar en bruin.
  • Zet de oven uit en laat de soezen nog een tijdje drogen in de oven (15 à 20 minuten)
  • Haal de soezen uit de oven en laat ze verder afkoelen (liefst op een rooster)

Vullen

  • Let op! Je moet 5 eetlepels ongeklopte slagroom achterhouden voor de decoratie.
  • Klop de slagroom met de suiker en de vanillesuiker stijf.
  • Vul een spuitzak met een glad spuitje met de slagroom.
  • Prik met het spuitje onderin de soes en spuit deze vol met slagroom, ze moeten goed gevuld zijn.

Decoratie

  • De chocolade met de vijf eetlepels slagroom au bain marie smelten. Zorg dat de chocolade niet te warm wordt.
  • Dip de soezen met de bovenkant in de chocolade en laat ze uitlekken op een rooster.

In plaats van chocolade kan ook chocoladeglazuur gebruikt worden, hiervoor kook je 150 gram suiker met 50 ml water. Als het kookt haal je de pan van het vuur en smelt je er de chocolade door.

Advertenties
 
Reacties uitgeschakeld voor Bossche bollen

Geplaatst door op 25/10/2015 in Gebak

 

Reacties zijn gesloten.

 
%d bloggers liken dit: