RSS

Kerstkransjes

09 dec

De kersttijd is het moment om lekker te bakken en te koken, laten we simpel beginnen met… kerstkransjes!

Recept voor ± 50 stuks (Halveer het recept als 50 stuks teveel voor je is)

Ingrediënten:kerstkransjes

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel melk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • citroenrasp (optioneel, te koop in de supermarkt)
  • amandelschaafsel
  • ei om te bestrijken

Bereiding:

  • Bakpoeder bij de bloem doen en dit in de mengkom zeven.
  • Basterdsuiker, melk, snufje zout en eventueel wat citroenrasp toevoegen in de mengkom. Je mag de citroenrasp weglaten als je dat niet hebt maar het komt wel de smaak ten goede.
  • Boter in stukken snijden en toevoegen.
  • Kneden tot een mooi soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen, maak hiervan 2 bollen en druk ze plat.
  • Verpak de 2 deegplakken in plasticfolie en leg ze een paar uur in de koelkast. (je kan het deeg de dag van tevoren maken en dan in de koelkast leggen, het is beter als het deeg langere tijd in de koelkast ligt.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius ± 1 kwartier voordat je het deeg uit de koelkast haalt.
  • Stuif wat bloem op je werkblad.
  • Neem 1 deegbal en rol deze uit tot een lap van ± een ½ cm. Dik.
  • Steek er de kransjes uit, maak een gaatje in het midden met bijv. een appelboor. (als de 1e deegbal op is ga haal je de volgende deegbal pas uit de koelkast.
  • Bestrijk de kransjes met ei (wat je hebt losgeklopt) en druk ze in de amandelschaafsel of grove suiker. Of gebruik geen garnering maar voorzie ze na het bakken en afkoelen van een laagje chocolade.
  • Leg de kransjes op de bakplaat en bak ze ± 20 minuten.
  • Laat na het bakken de kransjes afkoelen en verwijder ze daarna van de bakplaat.

Kransjes worden het mooist als je een kransjes steker gebruikt, ze zijn te koop en niet zo duur. Je hoeft natuurlijk niet perse een uitsteker te kopen. Gebruik bijvoorbeeld een glas en maak het gaatje in het midden met een appelboor. Je kan natuurlijk naar hartenlust variëren je kan sterretjes maken of kerstboompjes want uiteindelijk gaat het om de fun van het bakken.

Advertenties
 
Reacties uitgeschakeld voor Kerstkransjes

Geplaatst door op 09/12/2015 in Koek

 

Reacties zijn gesloten.

 
%d bloggers liken dit: