RSS

Appel / kaneel tulband

01 okt

Het is even geleden sinds mijn laatste bericht… maar daar ben ik dan weer met een lekker recept. De herfst is in aantocht en daarom deel ik een lekkere recept wat wel bij deze periode van het jaar past.

appelkaneeltulband

Recept voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten:

  • 400 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder (12 gr)
  • ¼ theelepel zout (1 gr)
  • 225 gram zachte roomboter
  • 400 gram fijne kristalsuiker
  • ½ eetlepel kaneel
  • 4 eieren maat M (200 gram)
  • 240 gram volle melk (halfvol mag natuurlijk ook)
  • 1 grote appel, of 2 kleine appels

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170 °C graden.
  • Beboter en bebloem een tulbandvorm.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel en zout boven een
    grote kom.
  • Snijd de boter in stukken en doe het in de kom van de
    mixer of keukenmachine. Mix met de platte klopper de boter romig.
  • Voeg lepel voor lepel de suiker toe en mix het geheel 8-10 minuten. Schraap regelmatig de zijkanten van de kom met een spatel.
  • Intussen schil je de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes. Besprenkel de appel eventueel met wat citroensap, daarmee voorkom je dat de appel bruin zal verkleuren.
  • Strooi wat bloem over de appelblokjes en meng dit door elkaar, zorg dat de blokjes lichtjes bedekt zijn met bloem. Hiermee voorkom je dat de appelblokjes tijdens het bakken naar beneden zakken.
  • Als het boter/suiker mengsel ± 10 minuten geklopt heeft voeg je 1 voor 1 de eieren toe: voeg pas de volgende toe als het vorige ei geheel in het beslag is opgenomen.
  • Verlaag de snelheid en voeg het bloemmengsel en de melk om de beurt toe: het bloemmengsel in 4 delen, de melk in 3 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag.
  • Mix, nadat alle ingrediënten zijn toegevoegd, nog 10
    seconden goed door.
  • Schep het beslag in de vorm en plaats het in de onderste helft van de oven.
  • Bak de tulband in circa 60 minuten goudbruin en gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen.
  • Haal de tulband uit de oven en laat het eerst 10-15 minuten in de vorm afkoelen.
  • Haal de tulband uit de vorm en laat het verder afkoelen, liefst op een rooster.
  • Bestrooi de tulband met poedersuiker.

Voor dit tulbandrecept heb ik mijn basisrecept voor tulband gebruikt. Omdat er nu appel in het recept zit heb je uiteindelijk meer beslag dan normaal. Vul de tulbandvorm niet helemaal tot de rand want ander zal hij overlopen tijdens het bakken. Blijf ± 4 à 5 centimeter onder de rand van de vorm.

 
Reacties uitgeschakeld voor Appel / kaneel tulband

Geplaatst door op 01/10/2016 in Gebak

 

Reacties zijn gesloten.

 
%d bloggers liken dit: