Zeeuwse speculaasjes (ook wel witte speculaas genoemd) is speculaas zonder speculaaskruiden. Ze smaken heerlijk.
Ingrediënten:
- 250 gram (Zeeuwse) bloem (gewone bloem kan eventueel ook)
- 25 gram bakpoeder (nee dit is geen foutje er moet echt zoveel in)
- 150 gram roomboter
- 125 gram witte basterdsuiker
- Snufje nootmuskaat
- Een halve theelepel kaneel
- 1 eetlepel citroensap
- Snufje zout
- Bakpapier
Deze koekjes maak je in 2 keer, de ene dag maak je het deeg en de volgende dag de koekjes.
Bereiding (dag 1)
- Bloem, bakpoeder, kaneel, zout, nootmuskaat en kaneel door elkaar mengen en zeven.
- Doe de suiker erbij.
- Snij de boter in kleine stukjes door het bloemmengsel en voeg het citroensap toe.
- Nu ga je kneden totdat je een soepel deeg hebt.
- Als het deeg te droog is voeg je een beetje water toe, maar pas op! het deeg mag niet gaan plakken.
- Maak van het deeg een bal en druk deze plat.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het in de koelkast, minimaal 1 nacht.
Bereiding (dag 2)
- De volgende dag haal je het deeg uit de koelkast, je kneed het nu even goed door.
- Leg bakpapier op de bakplaat.
- Verwarm de over voor op 160 graden C.
- Bebloem het speculaasplankje licht en druk het deeg in de vorm. Je kunt het overtollige deeg eraf snijden.
- Heb je geen speculaasplankje dan kun je het deeg uitrollen en met een steker of een glas uitsteken.
- Als er teveel bloem op de koekjes zit dan kun je er dit met een kwast afborstelen.
- De koekjes moeten ongeveer 20 minuten bakken tot de randen lichtbruin verkleuren.
- Laat de koekjes even afkoelen en bestrooi ze licht met poedersuiker. Maar wat nog beter is: doe wat fijne kristalsuiker in de blender en laat het even kort draaien. Niet te lang want dan heb je alsnog poedersuiker.